wtorek, 7 sierpnia 2012
Barbara i ciasto marchewkowe
Przepis inspirowany blogiem WHITE PLATE
Ciasto marchewkowe
150 g miękkiego masła/
80 g cukru/
2 łyżki miodu/
cukier wanilinowy/
225 g mąki pszennej (ja dałam pełno pszenną)/
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/
1/2 łyżeczki cynamonu/
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika/
3 średniej wielkości marchewki (powinniśmy po ich starciu uzyskać ok. 2 szklanek/
1/3 szklanki pestek z dyni lub innych orzechów/
Masło utrzeć z cukrem, miodem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Cały czas miksując, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i przyprawą do piernika. Na końcu łyżką wymieszać z startą marchewką i pestkami dyni.
Dużą foremkę keksową (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę.
Piec ok godziny w temperaturze ok 190 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz