wtorek, 7 sierpnia 2012

Barbara i ciasto marchewkowe

Przepis inspirowany blogiem WHITE PLATE
Ciasto marchewkowe 150 g miękkiego masła/ 80 g cukru/ 2 łyżki miodu/ cukier wanilinowy/ 225 g mąki pszennej (ja dałam pełno pszenną)/ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 łyżeczki cynamonu/ 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika/ 3 średniej wielkości marchewki (powinniśmy po ich starciu uzyskać ok. 2 szklanek/ 1/3 szklanki pestek z dyni lub innych orzechów/ Masło utrzeć z cukrem, miodem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Cały czas miksując, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i przyprawą do piernika. Na końcu łyżką wymieszać z startą marchewką i pestkami dyni. Dużą foremkę keksową (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec ok godziny w temperaturze ok 190 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz