czwartek, 6 września 2012

Barbara robi risotto z kurkami


SKŁADNIKI:
ok. 100 g kurek
3/4 szklanki ryżu do risotto (arborio)
ok. 500 ml bulionu*
pół cebuli
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego tymianku
masło
sól, pieprz

*gotując bulion warzywny można dodać gałązkę tymianku, dwie gałązki rozmarynu i 2 suszone grzybki, aby bulion przeszedł smakami risotto

Bulion lub wywar z warzyw i ziół zagotować, przykręcić ogień i cały czas trzymać na małym ogniu. Kurki opłukać i dokładnie wysuszyć. Większe drobno pokroić, drobne zostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić, ale nie przyrumienić. Do cebuli dodać grzyby, całość wymieszać i dusić przez około 5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do grzybów. Następnie dodać ryż i wszystko wymieszać, aby każde ziarenko pokryło się masłem. Na patelnię wlać porcję bulionu (filiżankę lub chochelkę), wymieszać i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodawać kolejne porcje płynu, czekając przed następną, aż cała poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, od czasu do czasu mieszając. Przy dodawaniu ostatniej porcji bulionu, dodać świeże zioła i przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem danie można posypać parmezanem.

Przepis zaczerpnięty z http://silasmaku.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz