poniedziałek, 23 stycznia 2012

Barbara gotuje

Na prośbę współlokatorki, zaczynam gromadzić w jednym miejscu wszystkie sprawdzone przepisy. Zaczynam od marynowanego fileta z kurczaka z red dahl, czyli papki z czerwonej soczewicy. Mniamciu pychotka:)Bogactwo i orientalność przepisów jest wynikiem mojego zamiłowania do eksperymentowania w kuchni. Większość przepisów pochodzi od znajomych, ale przeważna część jest dostosowana do kuchni polskiej oraz mojego podniebienia;) Składniki: 0,5 kg filetów z piersi kurczaka / 1/8 szklanki balsamicznego octu / 1/4 szklanki oliwy bazyliowej (lub zwykłej zmieszanej z suszoną bazylią)/ 1/8 łyżeczki sproszkowanego imbiru / 1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu / 1/4 łyżeczki sproszkowanego oregano / 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu / 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki / 1 łyżeczka soli / 1 łyżeczka suszonego tymianku / 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki / 1 cebula / 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki (prócz tymianku i pietruszki), dokładnie wymieszać. Natrzeć suchą mieszanką filety, opróczyć tymiankiem i natka pietruszki. Układać warstwami w naczyniu, skropić każdą warstwę octem i oliwą i przełożyć pokrojoną cebulą i czosnkiem. Marynować w lodówce przez minimum 12 godzin, przewracając po 6 godzinach. Smażyć krótko na patelni grillowej lub prawdziwym grillu (im krócej tym bardziej soczysty kurczak).
Do tego proponuję red dahl. W najkrótszej i najszybszej wersji. Red dal to po hindusku po prostu zupa z czerwonej soczewicy Składniki: szklanka czerwonej soczewicy / oliwa z oliwek / 2 ząbki czosnku / cebula / 2 pomidory / pół łyżeczki papryki chilli Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać suchą soczewicę i podsmażać. Dodać czosnek i paprykę. Jak się zarumieni dolać 0,5-1 szkl. wody i dusić do miękkości. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Można doprawić dowolnymi przyprawami (kardamon, kmin, kolendra etc.). Jak wszystko zmięknie i nabierze pięknego czerwono-pomarańczowego koloru danie jest gotowe do podania. Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz