poniedziałek, 23 stycznia 2012
Barbara gotuje
Na prośbę współlokatorki, zaczynam gromadzić w jednym miejscu wszystkie sprawdzone przepisy. Zaczynam od marynowanego fileta z kurczaka z red dahl, czyli papki z czerwonej soczewicy. Mniamciu pychotka:)Bogactwo i orientalność przepisów jest wynikiem mojego zamiłowania do eksperymentowania w kuchni. Większość przepisów pochodzi od znajomych, ale przeważna część jest dostosowana do kuchni polskiej oraz mojego podniebienia;)
Składniki:
0,5 kg filetów z piersi kurczaka /
1/8 szklanki balsamicznego octu /
1/4 szklanki oliwy bazyliowej (lub zwykłej zmieszanej z suszoną bazylią)/
1/8 łyżeczki sproszkowanego imbiru /
1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu /
1/4 łyżeczki sproszkowanego oregano /
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu /
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki /
1 łyżeczka soli /
1 łyżeczka suszonego tymianku /
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki /
1 cebula /
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki (prócz tymianku i pietruszki), dokładnie wymieszać. Natrzeć suchą mieszanką filety, opróczyć tymiankiem i natka pietruszki. Układać warstwami w naczyniu, skropić każdą warstwę octem i oliwą i przełożyć pokrojoną cebulą i czosnkiem. Marynować w lodówce przez minimum 12 godzin, przewracając po 6 godzinach.
Smażyć krótko na patelni grillowej lub prawdziwym grillu (im krócej tym bardziej soczysty kurczak).
Do tego proponuję red dahl. W najkrótszej i najszybszej wersji. Red dal to po hindusku po prostu zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy /
oliwa z oliwek /
2 ząbki czosnku /
cebula /
2 pomidory /
pół łyżeczki papryki chilli
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać suchą soczewicę i podsmażać. Dodać czosnek i paprykę. Jak się zarumieni dolać 0,5-1 szkl. wody i dusić do miękkości. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Można doprawić dowolnymi przyprawami (kardamon, kmin, kolendra etc.). Jak wszystko zmięknie i nabierze pięknego czerwono-pomarańczowego koloru danie jest gotowe do podania.
Smacznego;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz