czwartek, 15 marca 2012
Barbara robi polędwiczki w sosie serowym
Przepis banalnie prosty, chociaż nie najtańszy. Będzie także odstępstwem od publikowanych dotychczas dań zdrowych, ze względu na sos. Propozycja w sam raz na niedzielny obiad:)
Składniki na 4 osoby:
polędwiczki wieprzowe (ok 400g),
dwa camemberty,
błękitny lazur,
śmietana 18%,
1/3 kostki masła,
bazylia i tymianek, sól i pieprz, sos sojowy.
Przygotowanie:
polędwiczki pokroić na małe kawałki: popieprzyć i posolić, posypać ziołami i pokropić sosem sojowym. Zostawić na co najmniej 3 godziny przed smażeniem.
Masło roztopić w rondelku i dodać pokrojone na kawałki małe camemberty obrane ze skórki (musi być niewielki ogień, żeby ser się nie zważył). Po roztopieniu dodać lazur i gotować na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia sera. Na końcu dodać odrobinę śmietany do smaku i odpowiedniej gęstości sosu i gotowe. Ewentualne grudki w sosie można rozmiksować.
Podawać np. z pure ziemniaczanym. Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz