niedziela, 17 lutego 2013

Barbara i kuchnia polska w nowym wydaniu

Tym razem trzeba było ugotować coś z repertuaru kuchni polskiej, ale w nowej zaskakującej aranżacji. Padło na gołąbki w czerwonej kapuście w sosie carbonara.

Potrzebujemy:
- czerwoną kapustę
- 0,5kg mielonego mięsa np. łopatki albo karkówki
- 150g kaszy gryczanej (pomieszała z jęczmienną)
- 1 jajko
- 1 cebulę, ząbek czosnku
- pieprz, sól, majeranek

Przygotowanie:
1. Kapustę gotujemy z dodatkiem łyżeczki octu i soli. Po ok 20 minutach zdjemujemy liście.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy zmiażdżony czosnek
3. Gotujemy kaszę według instrukcji
4. W dużej misce łączymy: mięso, kaszę, cebulę, jajko, przyprawy.
5. Zawijamy gołąbki, w razie potrzeby spinamy wykałaczką.
6. Pieczemy pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym ok 1h.

Sos Carbonara:
Ok 100 g boczku podsmażamy na oleju. W misce łączymy 2 żółtka i kubek małej śmietany 30% oraz 50 g parmezanu (opcjonalnie). Dodajemy do boczku i chwilę podgrzewamy cały czas mieszając. Podajemy natychmiast, bo sos szybko gęstnieje.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz