czwartek, 9 lutego 2012

Barbara i Międzynarodowy Dzień Pizzy

Nie jestem wielkim miłośnikiem tego dania, ale z okazji Dnia Pizzy nie mogłam się powstrzymać. Tym bardziej, że znalazłam przepis na wersję zdrową:) A propos zdrowej pizzy to podobno w USA zaliczana jest do warzyw - wystarczy, że jest z sosem pomidorowym:) Samo zdrowie...;) A wracając do pizzy MM to składniki i przepis powtarzam za portalem diety Montignaca: ciasto: 2 szklanki maki pszennej typ 1850 / szczypta soli / 3 dag drożdży / pół łyżeczki fruktozy / na wierzch: 3 białka jajek na twardo / koncentrat pomidorowy lub sos pomidorowy/ czerwona cebulka / szczypiorek / 5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły pomidor / czosnek granulowany (osobiście wolę żywy) / inne warzywa wg uznania i zasad diety / oregano / sos: jogurt mm / kilka ząbków czosnku / sól, pieprz ziołowy /
Mąkę wysypujemy na stolnice lub blat dodajemy szczyptę soli.Do szklanki dajemy drożdże, dodajemy pół łyżeczki fruktozy i zalewamy gorącą woda do 1/3 objętości szklanki a następnie szybko dolewamy jeszcze do 2/3 zimnej przegotowanej wody. Roztrzepujemy drożdże powoli dodajemy płyn do maki z solą zagniatając ciasto powinno być dość twarde i zbytnio się nie lepić do rąk. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia i przygotowujemy składniki do położenia na pizzę. Kroimy szczypiorek, cebulkę w krążki, białka jajek w krążki lub kawałki pomidorki koktajlowe w plastry. Jak ciasto lekko wyrośnie (15 minut) rozkładamy na blaszce podsypując lekko mąką i rozkładamy ciasto lekko zawijając brzegi. Na ciasto wykładamy koncentrat pomidorowy posypujemy oregano wykładamy jajko, cebulkę, szczypior, pomidorki i posypujemy całość czosnkiem granulowanym lub posiekanym świeżym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W czasie gdy piecze się pizza robimy sosik. Do jogurtu wyciskamy czosnek (1-2 ząbki), do tego pieprz ziołowy i sól do smaku. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz