Przygotowanie burgerów jest rzeczywiście szybkie. Zainspirowana Paryżem - serwuję burgery wołowe:)
BURGERY WOŁOWE (4 porcje)
• 450 g drobno zmielonej, chudej wołowiny
• 1 średnia cebuli, drobno posiekana
• 1 łyżka natki pietruszki
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 małe jajko, roztrzepane
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować cztery kotlety.
Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po 6 minut z każdej strony.
Bułki przekroić na połówki, zarumienić na patelni lub w piekarniku.
Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na kotleta ułożyć roztopiony żółty ser (najlepiej cheddar), po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
Przepis pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz