sobota, 27 października 2012

Barbara i fast food

Przygotowanie burgerów jest rzeczywiście szybkie. Zainspirowana Paryżem - serwuję burgery wołowe:)
BURGERY WOŁOWE (4 porcje)

• 450 g drobno zmielonej, chudej wołowiny
• 1 średnia cebuli, drobno posiekana
• 1 łyżka natki pietruszki
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 małe jajko, roztrzepane
• oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować cztery kotlety. Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) po 6 minut z każdej strony.

Bułki przekroić na połówki, zarumienić na patelni lub w piekarniku.

Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na kotleta ułożyć roztopiony żółty ser (najlepiej cheddar), po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
Przepis pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz